Idegen nyelvek

 

Iskolánkban angol, német, francia, olasz, orosz és spanyol nyelvet tanulhatsz. A 7-8. osztályban egy, 9. osztálytól két idegen nyelv tanulása kötelező. Hetedikben angol vagy német nyelvet lehet választani. A 8. osztályban döntheted el, hogy kilencediktől melyik nyelvet veszed föl „második nyelvként”. Számolnod kell azonban azzal, hogy csak akkor indítunk el egy nyelvi csoportot, ha megfelelő számú diák (ez kb. tizenkét-tizenöt fő) jelentkezik rá. Hasznos az első „germán” nyelv mellé valamelyik újlatin nyelvet választani – szélesebb látókört és tájékozódási lehetőséget biztosít ez a változatosság. Érdemes azt is tudni, hogy a második idegen nyelv gyakorlatilag a "nulláról" indul, vagyis ne olyat válassz "második" nyelvnek, amelyben már jártas vagy.

A második idegen nyelv csoportbeosztásánál adódhat úgy, hogy egy csoportba túl sokan jelentkeznek, így néhány diák nem az általa elsőnek választott nyelvet tanulja. Ilyenkor a beosztáskor az előző félévi tanulmányi eredményt vesszük figyelembe, és a jobb eredményt elért tanuló kerül kedvezőbb helyzetbe, de erről pontosan a házirendben lehet olvasni.

Érdemes a középiskolai tanulmányok alatt legalább egy nyelvvizsgát letenni. Ennek érdekében az iskola elősegíti nyelvvizsgaelőkészítő tanfolyamok szervezését. Ezeken bárki részt vehet, az iskola által ajánlott csoportban.

 

 

Gondolatok az idegen-nyelv tanulásról

Volt már olyan, hogy egy külföldi kérdezett Tőled valamit az utcán, s tudtál neki segíteni? Vagy külföldön a családi nyaraláskor Téged kértek meg a többiek, hogy megtudj valamit? Nagyszerű érzés, amikor megtapasztaljuk, hogy meg tudjuk magunkat értetni egy idegen nyelven. Amikor el tudunk olvasni különböző szövegeket, legyen az egy prospektus, dalszöveg vagy regény, egy új világ tárul fel előttünk.

Az iskolában két idegen nyelvet is tanulsz kötelezően, s mivel kötelező, megvan a veszélye annak, hogy elsikkad a belső motiváció, a lelkesedés (vagy már kezdetben sem volt meg…). Enélkül azonban nagyon nehéz bármit is tanulni. Először tehát meg kell próbálni olyan témákat keresni a tanult idegen nyelven, amelyek egyébként is érdekelnek: pl. a hobbiddal, kedvenc énekeseddel, sorozatoddal vagy tantárgyaddal kapcsolatos dolgokat. Az interneten ma már minden megtalálható, csak egy kattintás, s pl. eredeti nyelven nézheted a filmeket. Ha így még nehéznek találod, nyugodtan nézd felirattal, de csakis idegen nyelvűvel, mert amint magyar feliratot látsz, már nem fogsz figyelni az elhangzó idegen nyelvű szövegre. Használhatod közvetve nyelvtanulásra a számítógépes játékokat (sok új szót jegyezhetsz meg így), a chat fórumokat, valamint a sokféle internetes és mobil applikációt. Ha pedig sikerül felfedezned ezekben a tanórákon megismert szófordulatokat és nyelvtant, az iskolai nyelvtanulásod is sokkal eredményesebb lesz.

Kornyilovné Dr. Máté Anita tanárnő
Naptár
Aktuális | Kovetkező események
ImpresszumAdatkezelési tájékoztató

Minden jog fenntartva © Szent Margit Gimnázium

Tervezte az Unicial