Idegen nyelvek

Frissítve: 2023.08.07.

Egy vagy több idegen nyelv ismerete ma már elengedhetetlen. A Margitban nekünk, nyelvtanároknak fő célunk az, hogy használható nyelvtudáshoz, s egyben nyelvvizsgához segítsünk Téged. Ehhez a keretek adottak: két idegen nyelvet is tanulsz kötelezően.

Hozd ki a maximumot a lehetőségekből! Hogyan? Először is erősítsd meg a belső motivációd. Sokkal könnyebb olyan dolgot tanulni, amit szeretsz. Az idegen nyelv ismeretével új ablak nyílik a világra.

Élvezd, hogy egyre több mindent értesz meg az adott nyelven. Keress olyan témákat a tanult idegen nyelven, amelyek egyébként is érdekelnek: pl. hobbiddal, kedvenc énekeseddel, sorozatoddal vagy tantárgyaddal kapcsolatos internetes cikkeket, videókat. Észrevétlenül is tanulsz, ha idegen nyelven (idegen nyelvű felirattal) nézel filmeket, játszol a számítógépes játékokkal, társalogsz a chat fórumokon stb. Ha sikerül felfedezned ezekben a tanórákon megismert szófordulatokat és nyelvtant, az iskolai nyelvtanulásod is sokkal eredményesebb lesz. Használd ki az iskola nyújtotta egyéb lehetőségeket!

Ha angolos vagy, olvasd iskolai angol újságunkat (a munkaközösség honlapján minden szám elérhető), s ha van kedved, írj cikkeket! Jelentkezz a munkaközösségek által hirdetett nyelvi versenyekre, mert ezáltal nemcsak a nyelvtudásodat fejlesztheted, hanem vizsga- ill. verseny rutint is szerezhetsz.

A 11. és 12. osztályban a rendelkezésre álló heti 5 óra alatt az érettségi mellett egyben nyelvvizsgára is készítünk igény szerint.

 

 

Gondolatok az idegen-nyelv tanulásról

Volt már olyan, hogy egy külföldi kérdezett Tőled valamit az utcán, s tudtál neki segíteni? Vagy külföldön a családi nyaraláskor Téged kértek meg a többiek, hogy megtudj valamit? Nagyszerű érzés, amikor megtapasztaljuk, hogy meg tudjuk magunkat értetni egy idegen nyelven. Amikor el tudunk olvasni különböző szövegeket, legyen az egy prospektus, dalszöveg vagy regény, egy új világ tárul fel előttünk.

Az iskolában két idegen nyelvet is tanulsz kötelezően, s mivel kötelező, megvan a veszélye annak, hogy elsikkad a belső motiváció, a lelkesedés (vagy már kezdetben sem volt meg…). Enélkül azonban nagyon nehéz bármit is tanulni. Először tehát meg kell próbálni olyan témákat keresni a tanult idegen nyelven, amelyek egyébként is érdekelnek: pl. a hobbiddal, kedvenc énekeseddel, sorozatoddal vagy tantárgyaddal kapcsolatos dolgokat. Az interneten ma már minden megtalálható, csak egy kattintás, s pl. eredeti nyelven nézheted a filmeket. Ha így még nehéznek találod, nyugodtan nézd felirattal, de csakis idegen nyelvűvel, mert amint magyar feliratot látsz, már nem fogsz figyelni az elhangzó idegen nyelvű szövegre. Használhatod közvetve nyelvtanulásra a számítógépes játékokat (sok új szót jegyezhetsz meg így), a chat fórumokat, valamint a sokféle internetes és mobil applikációt. Ha pedig sikerül felfedezned ezekben a tanórákon megismert szófordulatokat és nyelvtant, az iskolai nyelvtanulásod is sokkal eredményesebb lesz.

Kornyilovné Dr. Máté Anita tanárnő
Naptár
Aktuális | Kovetkező események
ImpresszumAdatkezelési tájékoztató

Minden jog fenntartva © Szent Margit Gimnázium

Tervezte az Unicial