Tanulószoba - Lemorzsólódás ellen

Frissítve: 2023.08.16. 

„A kukorica nem tudja magát lemorzsolni.
De a diáknak van keze…”


Sokak számára a tanulószoba valójában szabadulószoba. Úgy kell tanulnia ott, hogy kiszabadulhasson :-). De az igazi hatása az, hogy megtanulj a tanuláskor valóban a tanulásra koncentrálni, és hogy mindennapos rutinná tegye a szellemi munkát. Így a tanulószoba azért van, hogy lehetőséget biztosítson a nyugodt, telefontól nem kizökkentett tanulásra, házi-feladat készítésre.

A tanulószoba termében egy tanár kolléga vigyáz a rend-re, biztosítja a nyugodt tanuláshoz a feltételeket és a felügyeletet.

Szülői kérésre is lehet járni tanulószobára, de az osztályfőnök is javasolhatja a diákjának, hogy tanulószobára járjon; illetve a nevelőtestület a diákokat gyönge, vagy adottságainak nem megfelelő tanulmányi eredményük miatt tanulószobára kötelezheti. 3,5-es tanulmányi átlag a határ, ami felett nem kell tanulószobára járni.
Az ezen érték alatti tanulmá-nyi eredmények esetén kíná-lunk segítséget a diákoknak a koncentrált, odafigyelő, összpontosított tanulásra, az eredménytől függő heti tanulószobai óraszámokkal. (Lásd: Házirend)

 

Nézzük tehát a szabályokat, - melyeket az iskolai házirendben is megtalálhatók:

 

 1. Diákok tanulószobára történő küldésének kritériumai

A nem megfelelő tanulmányi eredménnyel rendelkező diákok az alábbiak szerint vannak tanulószobára kötelezve.

  1. Előző félévi tanulmányi átlag: 1.00-3.00
   Lemorzsolódáshoz közel vannak: minden nap (H-Cs), akár napi kettőre (2×60 perc), vagyis heti 480 perc - osztályfőnök belátása alapján – bárhány éves is a tanuló – de minimum annyi, mintha 3.50 alatt lenne – lásd következő pont.
  2. 3.01 - 3.50
   1. 7-8. o.: heti 360 perc (H-Cs.)
   2. 9-10. o.: heti 240 perc. (H-Cs.)
   3. 11-12. o.: heti 120 perc (H-Cs.)

 1. A tanulószobai órák teljesítése 
  A tanulószobai órák csoportosíthatók – a hétre szóló összes órának kell meglennie, nem szükségképp egyenletesen elosztva, lehet akár napot kihagyva is.
 2. Felmentés a tanulószobai kötelezettség alól
  3.01-3.5-ös tanulmányi eredmény esetén a 9-12. osztályosoknál szülői, indoklással ellátott kérelemre, kiegészítve azt a diák által beadott és szülő által láttamozott tanulási tervvel, az osztályfőnök felmentést adhat a tanulószoba alól – természetesen feltételekhez kötve azt.

 3.  Igazolatlan hiányzás tanulószoba alól (a hiányzás a fentiek értelmében csak pénteken jelenik meg)
  A büntetés a beírások és intézkedések megfelelő fokozatosságával és azok következményeivel történik, vagyis osztályfőnöki figyelmeztetőtől tantestületi fegyelmiig – illetve azok következményéig: magatartás jegytől – osztályváltáson keresztül – jogviszony megszűnése (ez utóbbi nem tankötelesnél).

Fenyvesi Katalin igh..
Naptár
Aktuális | Kovetkező események
ImpresszumAdatkezelési tájékoztató

Minden jog fenntartva © Szent Margit Gimnázium

Tervezte az Unicial